orzechy orzechowe

Masło orzechowe, czyli sposób na zdrową przekąskę!

Masło orzechowe a zdrowie

 

Czy masło orzechowe może być zdrowe? Zdecydowanie tak, choć znalezienie odpowiedniego produktu może sprawiać wiele trudności. Miazga orzechowa spożywana w rozsądnych ilościach nie spowoduje, że utyjemy, a wręcz pozwoli na lepsze spalanie tkanki tłuszczowej. Na co zatem zwracać uwagę i jaki skład powinno mieć prawdziwe masło orzechowe?

W orzechach znajdziemy szereg witamin, z których każda posiada określone działanie : witaminę A, która świetnie wpływa na narząd wzroku. Witaminę E, która jest najlepszym antyoksydantem, witaminę K mającą działanie przeciwmiażdżycowe oraz witaminy z grupy B dbające o nasz układ nerwowy, wygląd naszej skóry, włosów i paznokci. Orzechy zawierają również wiele minerałów odpowiadających za regulację pracy całego organizmu takich jak wapń, magnez i żelazo. Usprawniają pracę mózgu i według niektórych są dla niego swoistym „paliwem”. Orzechy mają bardzo dobry wpływ na nasz organizm i zdecydowanie nie powinno ich zabraknąć w naszej codziennej, zrównoważonej diecie – nie tylko ze względu na walory smakowe ale przede wszystkim  na składniki wspierające pracę naszego organizmu.

Włączenie masła orzechowego do swojej codziennej diety przyniesie pozytywne skutki zarówno dla tych, którzy chcą budować masę mięśniową oraz intensywnie trenujących sportowców jak i dla osób, które chcą zredukować masę ciała.

miazga orzechowe orzechownia

Wszystko brzmi pięknie ale które masło wybrać?

orzechy fistaszki

 

Jeśli kupujemy masło orzechowe w sklepie, przeczytajmy dokładnie skład produktu. Idealnie, jeśli w 100% składa się z orzechów. Nie kupujmy takiego, w którym jest ich mniej niż 90%. Zwracajmy uwagę również na ilość soli i cukru oraz utwardzonego tłuszczu. Ten ostatni powoduje cukrzycę i miażdżycę. Miazgi orzechowe sprzedawane w naszym sklepie posiadają w 100% naturalny skład. Wszystkie produkty wytwarzane są w Polsce w niewielkiej wytwórni, która swoim charakterem nawiązuje do małej manufaktury oraz produktów najwyższej jakości. Masła mają przyjemną i gęstą konsystencję. Możecie być pewni, że każdy wybrany wariant to 100% zdrowia.

Do czego użyć masła orzechowego?

Posiłki z masłem orzechowym to pełnowartościowe dania dla całej rodziny. Smarowidło z orzechów jest doskonałym uzupełnieniem codziennej diety, ponieważ zawiera mnóstwo witamin i minerałów, a także wielonienasycone kwasy tłuszczowe oraz niezbędną porcję białka. Pyszne i zdrowe masło orzechowe 100% to nieodłączny element diety osób, które prowadzą zdrowy styl życia, sportowców, wegetarian, wegan, osób na diecie keto, a także wszystkich tych, którzy uwielbiają oryginalny smak miazgi orzechowej. Masło orzechowe to dodatek, którym można wzbogacić naprawdę bardzo wiele dań. Jego oryginalny smak sprawia, że świetnie pasuje zarówno do dań słodkich, jak i wytrawnych. W wersji wytrawnej świetnie sprawdzi się jako dopełnienie orientalnych azjatyckich dań (tajska zupa z kurczakiem lub kurczak w sosie orzechowym).

orzech laskowy

 

Najprostszą propozycją na użycie masła orzechowego na słodko są zdecydowanie lody lub użycie go do porannej owsianki, czy naleśników. Dobrą opcją będą na pewno naleśniki na bazie mąki orkiszowej z dodatkiem miazgi  pistacjowej i ulubionych owoców. To proste danie dostarcza odpowiedniej dawki tłuszczu, białka, jak i węglowodanów, co czyni je pełnowartościową kolacją. Wariantów zastosowania jest naprawdę dużo. Dzięki nim posiłek nie tylko przestaje być nudny ale również zyskuje wiele wartości odżywczych.


Zobacz też: