tlo-newsletter

Miód i jego drogocenne właściwości

Miód jest ... po prostu magiczny.

Naprawdę. Sama nazwa miód jest podobno żydowska i dosłownie oznacza „magię”.

Zastanawiałeś się kiedyś  skąd wziął się termin „miesiąc miodowy ? W dawnych czasach miód bardzo często lądował na stołach bankietowych, w tym na weselach. Uważany za magiczny ze względu na jego właściwości. Młoda para zjadła miód przez pierwszy miesiąc małżeństwa, aby zachować radość i powodzenie.

Każdy z nas nas wie czym jest miód i jak smakuje, ale nie każdy wystarczająco docenia właściwości miodu. Sporo osób spożywa go sporadycznie zupełnie nie zdając sobie sprawy, jak wiele w ten sposób traci. Aby miód, mógł wpływać pozytywnie na poprawę zdrowią i zmacniać odpornosć, trzeba spożywać go przez cały rok.

Jaki zestaw właściwości zdrowotnych ma do zaoferowania miód?

Niezwykle bogaty. Miód był używany od tysiącleci w tradycyjnej medycynie ze względu na jego właściwości przeciwbakteryjne, przeciwzapalne i przeciwutleniające. Przygotowywany specjalnie do celów medycznych może być stosowany miejscowo na obrażenia skórne. Udowodnił to Denzel Washington w filmie “Equalizer” używając złotej substancji  do dezynfekcji naprawdę brutalnie wyglądającej rany.

Ten wspaniały przysmak jest również bogatym źródłem minerałów i witamin z grupy B(B1, B2, B6) .Zapobiega także mutacjom genetycznym w niektórych komórkach związanych z rozwojem raka. A właściwości miodu mogą zapobiegać rozprzestrzenianiu się niektórych komórek rakowych.Jego właściwości mogą także zmniejszać niektóre czynniki chorób sercowo-naczyniowych, w tym wysoki poziom glukozy we krwi, cholesterol. Zawarte w miodzie glukoza, fruktoza i pierwiastki śladowe, takie jak miedź i cynk, przyczyniają się do zachowania prawidłowej pracy serca.

Jak przechowywać i spożywać miód by nie stracił swoich właściwości?

Żeby zachować wszystkie właściwości miodu należy przechowywać go w szczelnie zamkniętym słoiczku, by nie chłonął wilgoci i obcych zapachów. Duża ilość światła dziennego również niekorzystnie wpływa dlatego, zalecamy aby produkt przechowywać w dolnych szafkach kuchennych.

Spożywając każdego dnia jedną łyżeczkę miodu rozpuszczoną w szklance letniej wody, dostarczymy naszemu organizmowi odpowiednią dawkę witamin i minerałów. Napój najlepiej przygotować wieczorem, aby zawarte w nim biokatalizatory uaktywniły się.

Zliczając wszystkie liczne zalety miodu, chyba nie ma najmniejszych wątpliwości, że każdy z nas powinien spożywać go jak najczęściej. Wiele osób narzeka na brak energii, złe samopoczucie. Zażywamy dużo lekarstw, suplementów diety i sztucznych witamin. Tymczasem dużą część tych braków moglibyśmy uzupełnić zdrowym, ekologicznym a przy tym przepysznym – MIODEM!


Zobacz też: