tlo-newsletter

Wege kotlety warzywne

Myśląc o daniach które można przygotować z włoszczyzny w pierwszej chwili do głowy przychodzi ROSÓŁ, SAŁATKA JARZYNOWA…My jednak wolimy wyczarować z nich zdrowy i pożywny obiad. Pewnie nieraz zastanawialiście się co zrobić z ugotowanymi warzywami z rosołu? Wyrzucić do kosza? Zdecydowanie NIE. Ugotowane warzywa z rosołu świetnie nadadzą  się na bazę do pysznych i zdrowych kotlecików. 

Polecamy nasz autorski przepis dzięki którym możecie nadać im drugie życie.

Wszystkie niezbędne składniki znajdziecie u nas w kategorii warzywa.

Czas przygotowania: 20 min

Potrzebne składniki:

  • 2 szklanki posiekanych warzyw z rosołu  (marchewka,por,seler, pietruszka,cebula)
  • 1 duże jajko
  • sól/pieprz
  • 5 łyżek bułki tartej
  • 2 łyżki mąki pszennej
  • świeża natka pietruszki do dekoracji
  • jogurt naturalny (opcjonalnie)

A oto jak zrobić:

  1. Miękkie, ostudzone warzywa wyciągamy z bulionu i ugniatamy widelcem.
  2. Do miseczki  z pogniecionymi warzywami dodajemy surowe jajko, pół łyżeczki soli, pół łyżeczki pieprzu, bułkę tartą, mąkę oraz świeżo posiekaną natkę pietruszki. Jeśli nie macie świeżych ziół możecie dodać łyżeczkę  suszonych ziół prowansalskich.
  3. Całość dokładnie mieszamy i formujemy małe kotleciki.
  4. Smażymy z obu stron na rumiano.
  5. Kotleciki podajemy z jogurtem naturalnym i ziołami.

Zobacz też: